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WILLIAM J. SCOTT
ATTORNEY GENERAL
STATE OF ILLINOIS

SPRINGFIELD

o

Saeptember 27, 1976

. A
FILE No. S-1159 \\

/ .
FINANCIAL INSTITUTIONS: TN N
Distance Between Bank ~ N/

and Detached Facility.

Richard K. Lignoul
Commissioner of Banks
and Trust Companies
Room 400 Reisch Bujld
Springfield, Illingl

Dear Mr. Lignoul:
letter requesting my opinion

as to the/pyoper ¢ rhctian to be given section 5(15) of

the Ili ods Banki >t (Ill. Rev. Stat. 1975, ch. 16 1/2,

par. 105(5 ed by P.A. 79-1388, Section 5(15) as

anandad'provides in pertinent part that a bank has the power:

"o establish and maintain not more than 2
facilities for the purpose of doing business
with the operatore of oOr passengers in motor
vehicles or with pedestrian traffic provided
such facilities comply with the following pro-
visions:




Richard K. Lignoul = 2.

(a) No facility shall be more than 3500 yards
from the main banking premises of the maintaining
bank: and if 2 facilities are maintained at least
oene of the facilities shall be 1500 feet or less
from the main premises of the maintaining dank.

* W &

{0} Ho business shall be done at a facility
except receiving deposits, cashing and issuing
checks, drafts and money orders, changing money
and receiving payments on existing indebtedness.

* &

The distance referred to in this paragraph
shall be measured in a a2traight line from the
nearest point of one premises to the neaxest point
of the other premises, the word ‘premises’ being
deemed to mean the boundaries of the real estate
on which the facility or the maintaining bank
is located, as the case may be, and the areas
contiguous thereto which the bank has the exclu-
sive right as owner or lessee tO use or maintain
for sgress from or ingreas ¢o or for parking in
connection with the main banking house, or as the

cage may be tha*fzcility permitted hereby. .

You state in your request that numerocus inquiries
have been dizécted to your office concerning the application
of section 5(1%), as amended, where a detached facility is
located in a shopping center mall area. The issue you asked
me to address is whethex the distance to be measured for
purposes of section 5(15) is the distance between the main-

taining bank and the real estate on which the entire shopping
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center mall is located, or the distance hetween‘ths main-
taininglhank and that portiocn of the real estate of the
mall set aside for the bank's detached facility.

In response to your question, I note that the
General Asaéﬁbly has defined the word “"premises” forxr purposes
of aaetién 5(15) to mean "the boundaries of the real estate
on which the facility or the maintaining bank is located”,
together with certain contiguous aroas.. it is genexally
acknowledged in th#s state that the words of a otatute'are
to be given their ordinary and popularly understood meanings.
(Bowman v. Armour and Co., 17 Ill. 2d 43.) Applying this
.maxim to the linguaga of section 5(15), it ie evident that
"the real estate on which the facility is located” refers
only to that area set aside epecifically for the detached
facility and not to the entire area of the shopping mall.

?hia construction iz consistent with the general
intention of the legislature evidenced by reading section
5(15) of the Illinois Banking Act as a whole, (Carrxigan v.
Illinois Ligquor control Com., 19 Ill. 2d 230.) Section 5(15)

permits a bank to establish two remote facilities, a specific
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distance from the bank, at which cartain limited services
may be provided the operators and passengers of motox vehicles
and pedestrians. There ia no indication that the General
Assenbly intended to treat differently for purpcses of the
distance limitation imposed by saection 5{(15), those datached
facilities that happen to be located in a shopping mail,

I therefore am of the opinion that for purposes
of section 5(15) of the Illinois Banking Act, the “premises"
of a detached facility located in a shopping center mall is
that real estate set aside specifically for that facility,
together with those “"contiguous areas” expressly provided
for in the statute. This then i3 the definition to be applied
in measuring the distance between the mhinta;ning bank and
that detached facility for purposes of section %(15).

Very truly yours,

ATTORDNEY GENERAL




